News

Lakrids by Johan Bülow har besökt keramikern Julie Bonde i hennes – mycket varma – verkstad på Nørrebro i Köpenhamn


Julie Bonde i sin verkstad på Nørrebro i Köpenhamn.

Vet du hur det känns att gå från ett kallt flygplan ut på en tropisk landningsbana? Så känns det att träda in i Uh La La Ceramics lokaler en kall vårdag i Köpenhamn, där två ugnar fyllda med keramik just har öppnats. Värmen träffar dig som en vägg. Under natten har ugnarna nått en topptemperatur på 1 250 grader varefter de långsamt har kylts ned i ett tempo som gör att det glasyrbrända porslinet inte spricker.

Innehavare av Uh La La Ceramics är Julie Bonde. Hon är utbildad på Det Kgl. Danske Kunstakademis Designskole och har tidigare varit produktdesigner hos Royal Copenhagen innan hon valde att bli självständig. Nu säljs hennes keramik hos Stilleben och på Illums Bolighus i Köpenhamn, och i designbutiker i Stockholm, Wien, New York, Los Angeles, Chicago och Seoul.


Flytande porslin hälls i gipsformar.

Gör allt för hand
Hon levererar även tallrikar och skålar till topprestauranger som Relæ och Geranium. Det är en krävande process att göra de hundratals tallrikar som restaurangerna behöver, för Julie gör själv all sin keramik för hand.

“Genom att göra allt själv har jag så nära kontakt med produktionen som man kan tänka sig, vilket ger en unik flexibilitet för att göra nya justeringar och experiment här och nu. Dessutom gör studiokeramiken det möjligt att hålla en särskilt hög nivå på materialestetik, mångfald i form, glasyr och lera, då man kan hantera de svårhanterliga och mer krävande teknikerna och materialen, vilket man undviker inom industrin för att optimera volymen”, berättar Julie.


Det stelnade porslinet sitter längs formens yta. Överskottet hälls bort.

Lång produktionstid
Det kan ta veckor att göra tallrikar till en enda restaurang då det är en tidskrävande process att arbeta med handgjord keramik. Ta till exempel arbetsprocessen bakom Julie Bondes populära bonbonjärer:

Dag 1
Flytande porslin hälls i en gipsform och stelnar längs formens yta. Kanterna skärs till och torkas av med svamp.

Dag 2
Ytor och kanter gås över med svamp och kniv och torkar ytterligare ett dygn.

Dag 3
Krukan bränns med en topptemperatur på 1 000 grader i ett och ett halvt dygn.

Dag 4
Krukan glaseras invändigt med en transparent glasyr och torkar tills nästa dag.

Dag 5
Krukan doppas i färgad glasyr utvändigt, kanter och botten torkas av och stämplas slutligen innan den bränns i ugnen.


En glasyrbränning uppnår en temperatur på 1 250 grader.

Bonbonjär betyder godisskål
Julie fick idén till bonbonjär-designen när hon ville göra en vacker presentartikel som samtidigt skulle ha en funktion. “Under den perioden som jag designade den var jag lite förälskad i elliptiska former. Man kan absolut ha den stående bara som ett fint föremål, men man kan även använda den till förvaring – till exempel av sin lakrits”, säger Julie med ett leende och berättar att bonbonjär faktiskt betyder godisskål på franska.

När godisskålen är tom kan den användas till allt från smyckeskrin till bordsdekoration. Julie har till och med haft en kund som skulle använda den till sina maskindisktabletter. “Det är ju fantastiskt extravagant”, skrattar hon.


När skålen är tömd på lakrits kan den t.ex. användas som smyckeskrin.

Vägen till lakritsäventyret började i en strandkiosk


Historien om Handmade & Organic

Historien om Handmade & Organic är historien om Johan Bülow anno 2007. Då han fortfarande stod i sin mors kök på Bornholm och drömde om att göra världens första gourmetlakrits. Då han med skyhöga förväntningar på sitt projekt i månader kämpade för att få den kladdiga, brunaktiga massan i botten av grytan att se ut som och smaka som lakrits. Det lyckades och Johan började sälja handrullad lakrits – skuren i bitar med en pizzaskärare – från sin lilla butik i Svaneke. Lakritsen långkokades i en öppen gryta avsedd för karamellkokning, och hade en kolaaktig konsistens och en intensitet i smaken som var rena fröjden för verkliga lakritsälskare.

Efterfrågan på Johans gourmetlakrits ökade explosionsartat och han fick snart inse att den lilla grytan och pizzaskäraren inte kunde följa med i utvecklingen. Därför startades ett lakritskokeri i Köpenhamn med en gryta där lakritsen kokades under tryck och tillverkades med en hastighet så att det räckte till alla. Här utvecklades söta NO.1, salta NO.2 och alla lakritssorter med choklad som hela Danmark med tiden har lärt känna och nu älskar. Men även om lakritssagan har vuxit sig långt utanför Bornholms breddgrader har Johan alltid haft ett speciellt förhållande till sin ursprungliga produkt – den första långkokta lakritsen som tömdes från hyllorna den där gången i Svaneke.

Därför har Handmade & Organic skapats. En lakrits baserad på idéerna från då det hela började, och utvecklad med den kunskap och de faciliteter som företaget har idag. Precis som den gången på Bornholm kokas Handmade & Organic i en öppen gryta. Den väsentliga skillnaden mellan då och nu är att grytan är större. Mycket större. Så stor så att det räcker till alla. Lakritsen kokas uteslutande på ekologiska råvaror vilket har krävt en ihärdig och världsomspännande jakt på de absolut rätta ingredienserna. Bland de ingredienser vi är särskilt stolta över finns en djup agavesirap, ett krämigt kakaosmör och ekologiska lakritsrötter från Iran. Vi vågar lova att ingen annan lakrits – i hela världen – kokas på så lyxiga råvaror.

Se bilder från tillverkningen av Handmade & Organic här 

LYXIGA RÅVAROR. Lakritsen kokas uteslutande på ekologiska råvaror som vi har hittat runt omkring i världen. Bland annat kakaosmör från Peru, agavesirap från Mexiko och lakritsrötter från Iran.

LÅNGKOKT. Lakritsmassan långkokas i upp till 4 timmar i en öppen gryta. Det ger lakritsen en kolaaktig konsistens och en koncentrerad smak. 

TILLBAKA TILL RÖTTERNA. När Johan gjorde sin första lakrits 2007 skedde tillverkningen i en liten, öppen gryta avsedd för karamellkokning, vars motor ofta skar ihop på grund av den sega lakritsmassan. Idag har vi fått specialtillverkat en stor, öppen gryta som står pall.

AVSVALNING. När lakritsmassan är färdigkokt får den svalna i 4 timmar. Därefter har massan satt sig och är tillräckligt sval för att den ska kunna bearbetas för hand.

HANDGJORD I KÖPENHAMN. All vår lakrits tillverkas i vår egen lakritsfabrik som ligger på Avedøre Holme strax utanför Köpenhamn. Johan har tidigare haft produktionsfaciliteter i Taastrup och Svaneke.

100 ÅR GAMMAL TEKNIK. Den avsvalnade lakritsmassan rullas till långa, runda band i maskin. Den här tekniken har använts i samband med karamellkokning i över 100 år. Vi är först med att använda tekniken till att göra lakrits.

10.000 BITAR I TIMMEN. 2007 skar Johan all sin lakrits för hand med en pizzaskärare. Idag har vi investerat i en helautomatisk kniv som kan skära upp till 10 000 lakritsbitar i timmen.

MANUELL PAKETERING. Varenda ask Handmade & Organic packas manuellt och förses därefter med ett lock och en gördel. Vi har designat asken så att den passar i fickan eller i handväskan.

3 VARIANTER. FLER PÅ VÄG. Det finns för närvarande tre varianter i vår Handmade & Organic-serie: SWEET, GINGER och CHILI. Vi arbetar just nu på en variant med gräddkola.