Historien om Handmade & Organic

Historien om Handmade & Organic är historien om Johan Bülow anno 2007. Då han fortfarande stod i sin mors kök på Bornholm och drömde om att göra världens första gourmetlakrits. Då han med skyhöga förväntningar på sitt projekt i månader kämpade för att få den kladdiga, brunaktiga massan i botten av grytan att se ut som och smaka som lakrits. Det lyckades och Johan började sälja handrullad lakrits – skuren i bitar med en pizzaskärare – från sin lilla butik i Svaneke. Lakritsen långkokades i en öppen gryta avsedd för karamellkokning, och hade en kolaaktig konsistens och en intensitet i smaken som var rena fröjden för verkliga lakritsälskare.

Efterfrågan på Johans gourmetlakrits ökade explosionsartat och han fick snart inse att den lilla grytan och pizzaskäraren inte kunde följa med i utvecklingen. Därför startades ett lakritskokeri i Köpenhamn med en gryta där lakritsen kokades under tryck och tillverkades med en hastighet så att det räckte till alla. Här utvecklades söta NO.1, salta NO.2 och alla lakritssorter med choklad som hela Danmark med tiden har lärt känna och nu älskar. Men även om lakritssagan har vuxit sig långt utanför Bornholms breddgrader har Johan alltid haft ett speciellt förhållande till sin ursprungliga produkt – den första långkokta lakritsen som tömdes från hyllorna den där gången i Svaneke.

Därför har Handmade & Organic skapats. En lakrits baserad på idéerna från då det hela började, och utvecklad med den kunskap och de faciliteter som företaget har idag. Precis som den gången på Bornholm kokas Handmade & Organic i en öppen gryta. Den väsentliga skillnaden mellan då och nu är att grytan är större. Mycket större. Så stor så att det räcker till alla. Lakritsen kokas uteslutande på ekologiska råvaror vilket har krävt en ihärdig och världsomspännande jakt på de absolut rätta ingredienserna. Bland de ingredienser vi är särskilt stolta över finns en djup agavesirap, ett krämigt kakaosmör och ekologiska lakritsrötter från Iran. Vi vågar lova att ingen annan lakrits – i hela världen – kokas på så lyxiga råvaror.

Se bilder från tillverkningen av Handmade & Organic här 

LYXIGA RÅVAROR. Lakritsen kokas uteslutande på ekologiska råvaror som vi har hittat runt omkring i världen. Bland annat kakaosmör från Peru, agavesirap från Mexiko och lakritsrötter från Iran.

LÅNGKOKT. Lakritsmassan långkokas i upp till 4 timmar i en öppen gryta. Det ger lakritsen en kolaaktig konsistens och en koncentrerad smak. 

TILLBAKA TILL RÖTTERNA. När Johan gjorde sin första lakrits 2007 skedde tillverkningen i en liten, öppen gryta avsedd för karamellkokning, vars motor ofta skar ihop på grund av den sega lakritsmassan. Idag har vi fått specialtillverkat en stor, öppen gryta som står pall.

AVSVALNING. När lakritsmassan är färdigkokt får den svalna i 4 timmar. Därefter har massan satt sig och är tillräckligt sval för att den ska kunna bearbetas för hand.

HANDGJORD I KÖPENHAMN. All vår lakrits tillverkas i vår egen lakritsfabrik som ligger på Avedøre Holme strax utanför Köpenhamn. Johan har tidigare haft produktionsfaciliteter i Taastrup och Svaneke.

100 ÅR GAMMAL TEKNIK. Den avsvalnade lakritsmassan rullas till långa, runda band i maskin. Den här tekniken har använts i samband med karamellkokning i över 100 år. Vi är först med att använda tekniken till att göra lakrits.

10.000 BITAR I TIMMEN. 2007 skar Johan all sin lakrits för hand med en pizzaskärare. Idag har vi investerat i en helautomatisk kniv som kan skära upp till 10 000 lakritsbitar i timmen.

MANUELL PAKETERING. Varenda ask Handmade & Organic packas manuellt och förses därefter med ett lock och en gördel. Vi har designat asken så att den passar i fickan eller i handväskan.

3 VARIANTER. FLER PÅ VÄG. Det finns för närvarande tre varianter i vår Handmade & Organic-serie: SWEET, GINGER och CHILI. Vi arbetar just nu på en variant med gräddkola.