Vår historia

Hans mor uppfostrade honom till att han skulle skapa något själv. Inte bara något han kunde leva av. Det skulle vara något skapat med hjärtat. För Johan var det ingen tvekan. Han älskade lakrits och menade att det fanns en helt ny värld av njutning gömd i den råa och trådiga lakritsroten. Inte bara i form av godis, utan även när det gällde mat, bakverk, öl – kort sagt allt där den fina kryddan kunde komma till sin rätt. Johan ville göra lakrits till en gourmetupplevelse. Varken mer eller mindre. Johan ville själv stå vid grytan så att folk kunde se hur det gick till. Så att de kunde dofta, smaka och uppleva magin när lakritsroten förenades med utsökta ingredienser och blev helt svart av fröjd. Så började resan mot det som så småningom skulle bli världens första och enda lakritskokeri i sitt slag.

Roten till allt gott gick lite djupare än vad man först hade trott
Johan hade förundrats över att ingen ännu hade sett lakritsrotens magi. Nu skulle han inse varför.

Tillsammans med sin trogna vapendragare, kärestan Sarah, lånat utrymme i sin mors kök och med hjälp av Google, gav han sig i kast med experimenten. Tyvärr kunde de konstatera gång på gång att smaken på sökmotorns alla recept inte hade mycket med lakrits att göra. Det hade däremot rengöringen. Den kladdiga, svarta geggan släppte först efter 5-6 timmars hårt arbete med tvål och vatten. Sarah och Johan googlade vidare och hittade intressanta godisböcker från England för tusentals kronor. Det fungerade inte. Sarah och Johan ringde runt till alla de stora lakritstillverkarna och bad om hjälp. De fick ingen. Recept på lakrits var uppenbarligen några av världens allra bäst bevarade hemligheter. Sarah lyckades dock locka ur en produktchef något som liknade ett recept. Det var bara inte avsett för en liten köksgryta.

Sarah och Johan fortsatte sitt sökande och de arbetade intensivt 12 timmar varje dag. Emellanåt var det svårt att hålla gnistan uppe. Det började också bli ont om tid. Tanken var nämligen att lakritskokeriet och butiken skulle öppna när turisterna började anlända till Bornholm. Loggan “Lakrids by Johan Bülow”, påsar och en beskrivning av gourmetupplevelsen var på plats. Men själva lakritsen lät vänta på sig ...

Bror och karameller 
Vid ett tillfälle vacklade tron på lakritsen så mycket att de började koka karameller. Då kom Johans 6-årige lillebror ut i köket. Han uppfattade snabbt stämningen och utbrast: “Vad nu Johan, ger du upp?” Det blev en vändpunkt. Den påbörjade karamellsmeten hälldes ut i vasken och sedan talades det aldrig mer om den. Kärleken till lakrits hade vunnit och därifrån gick det framåt.

Från Sydney till Svaneke 
En ny google-sökning ledde dem till Sydney, där det låg en lakritsfabrik som bland annat tillverkade lakrits på speltmjöl. Med andra ord helt i Johans anda med fina, naturliga råvaror. Johan skrev genast ett e-brev till innehavaren. Det kom inget svar. Johan skrev igen. 12 timmar senare kom svaret: “Hur mycket ska ni tillverka och vad ligger budgeten på?” Äntligen någon som tog projektet på allvar och som förstod den stora idén med den lilla grytan. De skrev till varandra i 3-4 veckor och därefter tog australiensaren ett snabbt beslut och sin fru under armen och flög till Bornholm. Under den föregående e-postkorrespondensen utbyttes många idéer och åsikter om råvaror – och Johan kände sig salig som trollkarlens lärling.

Grytan från Chicago
Australiensaren var en genial mentor i jakten på att framställa ypperlig lakrits och det var också via honom de hittade en passande gryta – nämligen en från Chicago som rymde 10 kg. Egentligen var grytan avsedd för kola, så motorn behövde byggas om. Omröraren var nämligen inte tillräckligt stark för den sega lakritsmassan. Grytan anlände och mors kök byttes ut mot det som blev Lakrids by Johan Bülows affär på Glastorvet i Svaneke. Nu var de redo. Men när man som australiensaren är van vid att koka 500 kg lakrits i timmen är det ett stort steg ned till de 10 kg som Johans gryta rymde. Australiensaren kunde när allt kom omkring inte hjälpa dem. Lakritstillverkningen lyckades inte och det innebar i det närmaste slutet för det lilla kokeriet.

När det såg som allra mörkast ut
Som sänd från himlen dök plötsligt Tage upp. Tage hade tidigare arbetat med lakrits och hade hört talas om de två unga människorna som inte fick kläm på det därute på Bornholm. Tage anlände tillsammans med en kollega vid namn Wolf plus 4 hinkar med råvaror. Och nu fick man minsann grytan att koka. Medan Tage var en ingrediensernas man var Wolf det koktekniska geniet. Han kunde daska handen i 125 grader varm lakritsmassa och omedelbart avgöra om den var färdigkokt eller ej. Wolf var liten, gråhårig och hade svarta tänder. Möjligtvis p.g.a. alla cigarrer han rökte och allt kaffe han hällde i sig medan han arbetade.

Tre helger i rad kom Tage och Wolf och slet tillsammans med Sarah och Johan. Och när de reste hem fortsatte de två unga människorna att slita med lakrits, blod, svett och tårar dygnet runt. Johan hade aldrig någonsin lärt sig så mycket på så kort tid. Outtröttliga, som en eld som inte går att släcka, lyckades de slutligen komma i mål med det första receptet på Lakrids by Johan Bülow, som bland annat består av glutenfritt rismjöl. Kort därefter var hela tre varianter klara, nämligen söt lakrits, lakrits med ingefära och lakrits med chili.

Det tog fyra dygn att tillverka tillräckligt mycket för att fylla hyllorna i kokeriet på Glastorvet i Svaneke. Och klockan 10 den 7 juli 2007 slogs dörrarna upp. Klockan 12.30 var allt utsålt! Det fanns inte en enda vara kvar. Det blev både skratt och tårar. För hur skulle det överhuvudtaget gå att tillverka nytt tills imorgon? Det blev tuffa dygn under en lång tid framöver. Det kokades mellan 18 och 19 timmar om dygnet och allt såldes varje dag. Glädjen över att ha tagit fram något helt nytt var stor. Man hade lyckats skapa lakritstillverkning på en gourmetmässigt mycket hög nivå.

När sommaren led mot sitt slut och turisterna åkte hem igen stod Sarah och Johan där med både framgång och pengar på banken. Men också med den stora frågan? Och nu då? Under sommaren hade fler än 50 personer hört av sig för att de gärna ville sälja Johans lakrits i sina egna affärer. Till på köpet var det en man från Kolding som gärna ville köpa 200 000 st. Johan hade gått ned 10 kg och behövde ärligt talat ha semester. Men efter att ha sovit länge i två dagar stod det klart att man skulle bygga upp en större produktion.

Manchester och maskinen i miljonklassen
I Manchester ligger en fabrik som har över 100 års erfarenhet av att tillverka lakritsmaskiner. Johan skrev till dem och förklarade sitt ärende, att han ville köpa en maskin som skulle konstrueras så att den kunde tillverka 100 kg i timmen. Han fick kontakt och det slutade med att Johan reste dit för att ha ett möte. Men inte utan fjärilar i magen. Med sina blott 23 år och med utsikten till att kunna förhandla sig till en maskin för över en miljon – utan att ha en dylik på bankkontot – var han verkligen nervös för att han till slut skulle stå där med skägget i brevlådan. Men allt gick i lås. Dessutom med hjälp av en god portion tur.

Just när Johan skulle betala för maskinen föll pundet så att han sparade 250 000 kr, exakt vad han senare behövde för att färdigställa produktionsapparaten.

Taastrup och lösa skruvar
Medan maskinköp och utveckling av nya lakritssorter pågick hittade Johan samtidigt lokaler i Taastrup. När maskinen anlände till Taastrup var det i sällskap av en ingenjör från England som under två veckor skulle hjälpa till med att få igång produktionen. Vid samma tid anställde Johan sina vänner Kim och Mads. Det närmaste man vid den tidpunkten kunde komma en arbetsbeskrivning för dem båda var nog: “Allt möjligt och alltid till tjänst”. För när ingenjören reste hem igen och Johan stod på egna ben, gick det på allvar upp för honom vad han hade satt igång. Alla barnsjukdomar som den nya maskinen kunde råka ut för fick den. Hur många gånger maskinen blev helt nedmonterad – och ihopsatt igen – det har Johan tappat räkningen på. Men han kommer ihåg alla de gånger då han stod med ett par skruvar över – utan att veta var de hörde hemma – efter att maskinen hade monterats ihop igen. Men det hela gick vägen. Sommaren 2008 började med tillverkning av lakritsstänger i samma gryta som hade lagt grunden till framgången 2007. På kokeriet i Taastrup tillverkade man med liv och lust lakrits i långa banor – bokstavligt talat. Först söt och salt – och senare alla de sorter vi känner till idag.

Skulle Johan – som från början – själv rullat all lakrits på bänken och skurit ut stänger och bitar med en pizzaskärare, då hade det aldrig blivit till den historia som kan berättas nu. Och som ständigt utökas med nya kapitel ...

Framtiden i Hvidovre
I juni 2013 flyttade hela lakritsproduktionen, kontor och personal till 3 500 m2 stora, nya lokaler i Hvidovre i närheten av Köpenhamn. Nu med alla faciliteterna samlade på en adress och med möjlighet att fortsätta med den nuvarande utvecklingen under kommande år. De nya lokalerna rymmer produktion, lager, kontor, visningsrum, visningskök och auditorium.

Tage och vännerna
Tage kom in som en ängel i början men är idag Lakrids by Johan Bülows allt överskuggande produktionschef – med utrymmet och egenskapen av att vara företagets egen Oppfinnar-Jocke. Vännerna Kim och Mats är fortfarande med och fungerar som ovärderligt stöd för verksamheten.

Sarah och Johan
Sarah var med under de första fem tuffa månaderna av företagets start. Men hennes betydelse för Lakrids by Johan Bülow kommer att vara till lakritsstångens ände – om det finns en sådan. Sarah har nämligen fött lakritsens första arvinge. Det skedde den 23 juni 2012 då Johan blev far och lilla Eleanor kom till världen. Den 5 maj 2015 blev Johan far för andra gången då lillebror Oliver kom till världen. 

Lakrids by Johan Bülow hemma och utomlands
Lakrids by Johan Bülow säljs i specialbutiker hemma i Danmark – vinbutiker, designerbutiker, utvalda hotell – kort sagt ställen där man lägger särskild vikt vid innehåll och design. Dessutom har Lakrids by Johan Bülow 9 egna butiker bl.a. i Magasin på Kgs. Nytorv och i Lyngby, i Århus, i Svaneke på Bornholm och på Tivoli i den gamla cigarrbutiken mitt emot Den Flyvende Kuffert, samt på Köpenhamns flygplats. Lakrids by Johan Bülow levererar även varor till stora danska och utländska företag till julklappar, förfriskningar vid sammankomster, kundgåvor m.m.

I London pryder Lakrids by Johan Bülow den kända delikatessavdelningen Harvey Nichols hos Fortnum & Mason och i New York står produkterna uppradade på Chelsea Food Market.

Lakrits för framtiden
För närvarande delar vi kärleken till lakrits med 20 länder – det är för lite, anser Johan. Det är i alla fall företagets vision att lära världen att älska lakrits. Inte bara den söta, inte bara den salta, utan hela spektrumet av smakvariationer som kan uppnås genom användning av lakrits som krydda.